General Tech Good at troubleshooting? Have a non specific issue? Discuss general tech topics here...

98 Rodeo 3.2 RH bank miss, exh pipe red

  #1  
Old 10-10-2006, 02:17 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2006
Location: United States
Posts: 11
Default



Can you offer a suggestion as to where I might find solution?


When theRodeo starts up cold, it runs fine. Within minutes the Right Bank misfires and the exhaust pipe glows red just behind the catalytic converter.


I recently replaced the automatic transmission and thought I might have wrongly connected the O2 sensors, as the harness fits with different configurations. But the problem did not manifest right away. I took it to an Isuzu dealer when it was a minor accleleration misfire. The diagnosis was inconclusive, and the tech needed to check into the mechanical operation, which would require a 4-hour commitment at $95/hr. I declined. About 100 miles later the right bank failed while driving at highway speeds, and the converter began to heat up.


Other info: The Rodeo came into my posession with a broken flexplate. After removing the trans,I discovered that the dowel pins were missing.The vehiclewas unused from April to August. Engine was replaced about a year ago. When I removed the trans to install the dowel pins,I neglected to mark the O2 wiring connectors.
 
  #2  
Old 11-15-2006, 06:04 PM
Member
Join Date: Nov 2006
Location: United States
Posts: 34
Default

the o2 connectors shouldn't hurt, i believe they can only go on one way, the only thing that would matter is if the rear bank o2 sensor is hooked to the front bank, but then the porblem i believe should have started right away, if it is glowing red behind the cat this is because that bank isnt firing, all the un-used gas is then getting burned up in the cat, this is very damaging to catalytic converters and there is a chance that one will plug up, i would go after your ignition and make sure it is getting spark, because it is for sure getting fuel so thats about the only other thing, hope that may help at least alittle, good luck!
 
  #3  
Old 11-19-2006, 03:12 PM
Super Moderator
Join Date: Nov 2005
Location: United States
Posts: 268
Default

bad catalytic converters will show up after the vehicle is hot .crossed o2 sensors will also cause ignition misfires,some how the pcm can tell the difference.get the exhaust system back pressure checked cold an hot.
 
  #4  
Old 12-02-2006, 11:09 PM
Member
Join Date: Nov 2005
Location: United States
Posts: 92
Default



crossing the o2 sensor will cause the same problem you are having and will act like a clogged cat, ck the o2 sensor wiring then ck back


pressure, also if you have a tech 2 look at cylinder misfire counter if the cat is clogged it will be misfiring on that bank when it begins to get hot. your problem seems to be a o2 sensor wiring problem
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
sprengels
Trooper
2
10-17-2014 08:01 AM
Blackman_in_a_Rodeo
Rodeo
0
02-02-2011 05:09 AM
Greay Ghost
Rodeo
1
08-11-2009 10:34 AM
JohnJoseph
Rodeo
3
10-15-2006 10:31 PM
cadl
Rodeo
0
02-17-2006 01:47 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 98 Rodeo 3.2 RH bank miss, exh pipe red


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.