number 4 misfire - Isuzu Forums - Isuzu Enthusiasts Forum


Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-13-2015, 11:06 AM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 2
Default number 4 misfire

I have a 2004 Isuzu Axiom that has a check engine light on. The engine is bogging down and burning a lot of oil and is reading a misfire on the number 4 cylinder when i hooked up the diagnostic tester to the OBD II. The positive crank case ventilator was clogged with oil, it helped cleaning the pcv but continued to burn oil and read a misfire on valve 4. When doing a compression test all cylinders are reading 95. To test the coil packs we looked at the resistance on the main coil between the plug and power and all had similar resistance on them, the spark plugs had some residue on them but were still getting a spark. When we ran the engine and unplugged each pack the engine slowed with each cylinder was taken offline leading me to assume all the coil packs are doing something. When we were inspecting the inside of the manifold and cylinders with a boroscope they seemed to have some exess oil residue but otherwise nothing to note. I will be doing another compression test and a leak down test on it, would anybody have any suggestions how to trouble shoot the problem. I am guessing it is some misfire caused by something mechanical but I would not know how to determine what those could be. Most troubleshooting focuses on fuel and ignition but the bogged down engine coupled with the burning oil is difficult to single out.
Any insight would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-13-2015, 02:08 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 2
Default continued trouble shooting

I picked up a new compression tester and the compression of all the cylinders were between 190-200. I also did a leak down test and there wasn't a noticeable difference between the cylinders (there was barely any air escaping through the manifold.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-12-2017, 04:36 PM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 1
Smile my 04 axiom has always used oil

just FYI, my 04 axiom has always used at least a quart of oil between changes, now at over 140K miles it uses more than a quart. No leaks, so it must be burning it, but no signs of smoke either. Engine runs great, always has, no major work other than typical tune-up and timing belt replacement. But the use of oil has always been a concern, but nothing has come of it as yet. Still driving the 04 axiom, really like the reliability and ride and features on the vehicle after over 10 years of owning it.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sleep Number Bed Vs Select Air Beds christennn Off Topic 1 11-15-2011 09:28 PM
Digital Air Bed Number Bed or Memory Foam Mattress? christennn Off Topic 0 10-21-2011 03:26 AM
Number 4 cylinder misfire??? marine6132 Engine and Internal 0 02-02-2009 11:29 AM
Engine Number location Raihnman Rodeo 0 10-31-2008 02:40 PM
Engine number NJMAN Rodeo 1 11-14-2006 11:42 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Advertising
Featured Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 01:20 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.